Connect with us

Powered by

SME x startup

Pk-yritys + startup = molemmat hyötyvät

Tarinat

Pk-yritys + startup = molemmat hyötyvät

Jopa Facebook ja Google ostavat startuppeja saadakseen lisää osaamista, sanoo sarjayrittäjä Ilkka Lavas. Hän kannustaa pk-yrityksiä ottamaan oppia startupeilta – ja päinvastoin.
Ilkka Lavas on mukana Yrittäjäenkelit-projektissa, jossa Suomen Yrittäjät törmäyttää pk-yrityksiä ja startuppeja. Lavas on pitchaajana Arctic 15:ssa.

Mitä pk-yritys hyötyy startupista ja päinvastoin?

– Pk-yrityksen yksi kasvun mahdollisuus on myydä nykyisille asiakkailleen enemmän. Kasvuhakuisen pk-yrityksen yksi mahdollisuus on sijoittaa startuppeihin ja sitä kautta oppia niiltä. Usein pk-yrityksissä on osaamista ja resursseja, joita startup tarvitsee ja startupissa on sitä osaamista ja kulttuuria, mitä isompi pk-yritys tarvitsee pysyäkseen uudistumiskykyisenä.

Lavas muistuttaa, että myös Facebook ja Google ostavat startuppeja saadakseen osaamista.
Ilkka Lavas aloitti itse yrittäjänä 17-vuotiaana. Nyt, parikymmentä vuotta myöhemmin, hän on sata ihmistä työllistävä sarjayrittäjä. Lavaksen tunnetuimpia yrityksiä ovat City-lehti, verkkopalveluita suunnitteleva W3 Group Finland, mainosverkosto Improve Media, suomikauppa.fi ja suosittu ilmainensanakirja.fi.

– Nuorena kyselin asioita muutamilta kokeneilta yrittäjiltä ja sain vinkkejä yrityksen perustamisesta lähtien, Lavas muistelee omaa alkuaan.

– Kasvuyrityksen kysymykset ovat ihan erilaisia kuin vakiintuneen. Kasvuyrityksissä haasteita tuovat henkilöstö ja rekrytointi sekä kasvun rahoitus. Myös kansainvälistyminen tuo paljon uutta opittavaa. Kysyminen kannattaa aina, eikä se maksa mitään, Lavas neuvoo.

Millaista yhteistyötä haet startuppien kanssa – tarjoatko sekä rahoitusta että mentorointia?

– Meidän yrityksessämme kaikki aika menee nykyisten liiketoimintojen kansainvälistämiseen. Etsimme startuppeja, joihin voimme sijoittaa rahaa, mediatilaa, osaamista ja verkostojemme sekä ekosysteemimme voimaa. Kaltaisemme yritys voi saada startupin kanssa aikaan uutta kansainvälistä liiketoimintaa. Startupin näkökulmasta olemme yksi hyvä jakelu- ja myyntikanava maailmalle sekä uskottavuutta tuova iso, rohkea ja radikaalisti media-alaa uudistava partneri.

Minkä toimialan kasvuyritykset ovat mielestäsi nyt kiinnostavimpia startuppeja?

– Firalla on kiihdyttämössään useampi startup, joissa digitalisoidaan rakennusalaa ja asumista. Kiihdyttämön pyörittäminen on hyvä tapa uudistaa omaa alaa ja luoda toimialalle kansainvälistymisen polku. Yksi kiinnostavimmista Firan startupeista kehittää kansainvälistä bisnestä, jolla putkiremontin voi tehdä kahdessa viikossa.

– A-lehdillä kiinnostava startup-henkinen, jo pidemmällä oleva kasvuyritys on Finnish Design Shop, joka kansainvälistää designin verkkokauppaa. Terveyden alalla tapahtuu myös. Siellä Cuckoo Workout mullistaa ja pelillistää työpaikkaliikuntaa uudella tavalla ja kansainvälistyy vauhdilla, Lavas sanoo.

– Sijoitan itse gourmet-alan kansainvälistyviin bisneksiin, koska meillä on siellä osaamista ja annettavaa. Wolt on hyvä esimerkki, koska se kansainvälistyy vauhdilla ja ravintola-alalla tullaan näkemään paljon lähivuosina.

– Hyvä sijoittaja tuo yritykseen mukaan muutakin kuin rahaa ja saa sitä kautta startupin kasvamaan nopeammin kuin puhdas sijoitusrahasto, Ilkka Lavas kiteyttää.

Teksti: Jari Lammassaari
Kuva: Meeri Utti

Continue Reading

Muita kategoriassa Tarinat

To Top