Connect with us

Powered by

SME x startup

Selvitys: Hedelmällisiä tuloksia pk-yritysten ja startupien kohtaamisista

Tarinat

Selvitys: Hedelmällisiä tuloksia pk-yritysten ja startupien kohtaamisista

Pk-yritykset voivat olla ketteriä kumppaneita startupeille. Tämä selviää Tekesin ja Elinkeinoelämän keskusliiton pk-yritysten ja startupien yhteistyötä käsitelleestä selvityksestä. 18 prosenttia pk-yrityksistä tekee jo yhteistyötä startup-yritysten kanssa. Kumppanuus voi olla yksi väylä uusiutumiseen.

– Isoin potentiaali on ihan tiedon vaihdossa, ettei aina keksitä pyörää uudestaan, Slushin toimitusjohtaja Marianne Vikkula sanoo.

Slush-organisaation ykkösnainen jatkaa, että kasvuyrityspuoli voisi oppia pk-puolelta ydintekemisestä, ja pk-yritykset hyötyisivät startupien digiosaamisesta.

Marianne Vikkula nousi vuonna 2015 Slushin varatoimitusjohtajaksi ja vuotta myöhemmin, 24-vuotiaana, hän toimi jo kasvuyritystapahtumaa ja lukuisia muita tapahtumia tuottavan yrityksen toimitusjohtajana. Organisaatio työllistää vakituisesti 26 työntekijää. Slush on maailman johtavia kasvuyritystapahtumia.

Miten startup-yhteistyöstä kiinnostunut pk-yritys löytää sopivan kumppanin?

– Paras tapa on ottaa oman toimialan klusteriin yhteyttä, esimerkiksi terveysteknologiassa HealthSPA:han. Kasvuyritystapahtumissa pystyy törmäämään teknologia- ja kasvuyrityksiin.
Myös Tekesillä on tietokantoja kasvuyrityksistä, kumppani voi löytyä esimerkiksi Nuoret innovatiiviset yritykset -ohjelman kautta.

2000-luvun jälkeen Suomesta on noussut maailman kärkitekijöitä peli- ja terveysteknologia-aloilta. Rovion ja Supercellin menestys on näyttänyt, että pienestä pohjoisesta maasta voi ponnistaa korkealle. Nousevia yrityksiä tullaan näkemään myös näiden alojen ulkopuolelta.

– Se ei ole hirveän toimialapainotteista. Pikemminkin katsoisin menestyksessä yksittäisiä yrityksiä. Peliteollisuuden ja terveysalan lisäksi nousevia vahvoja aloja ovat opetusala eli edu-sektori. Peleistä nousee esiin virtuaalitodellisuuden eli VR:n osaaminen.

Teksti: Riikka Koskenranta
Kuva: Pekka Sipola

Continue Reading

Muita kategoriassa Tarinat

To Top